5 S

5 S Japon üretim sisteminde olan bir felsefedir. Ayrıca 5 S yalın üretim ve kazein felsefelerinin de  vazgeçilmez aracıdır.

5 S felsefesinin amacı; sistemde var olan israfları azaltıp( hatta sıfıra indirip) organizasyon ve çalışma ortamını daha düzenli ve standart bir hale getirerek daha verimli işgücü ve optimum çıktıyı sağlamaktır. 5 S Japon üretim felsefelerinde biridir ve 5 tane S harfide Japonca kelimelerden oluşmaktadır. Bunların anlamlarını açıklayalım.

1.      SEIRI (Sınıflandırma) :Malzemeler gerekli ve gereksiz malzeme şeklinde sınıflandırılır ve kırmızı etiket yöntemi uygulanır. Kırmızı etiket yönteminde ise gereksiz malzemeler için kullanılır ve gereksiz malzemelere kırmızı etiket yapıştırılır. Kırmızı etiketli olanlar

kendi aralarında tekrar sınıflandırılır. En son ise kullanılmayacak durumda olanlar imha edilir.

2.      SEITON (Düzenleme) : Gerekli olan malzemeler kolay kullanılabilecek ve ulaşılabilecek yerlere düzenli bir şekilde yerleştirilir. Her malzemenin bir yeri olacak mantığıyla yerleştirme yapılır.

3.      SEISO (Temizlik) : Temizlik maddesi ile ilk önce çalışma ortamının ne kadar temizlememiz gerektiğine karar vermeliyiz.  Temizlik oranını ise çalışanın verimini maximum yapacak şekilde belirlemeliyiz. Çünkü hiçbir çalışan pis bir yerde çalışmak istemez ve bizde yönetici olarak onları düşünmeliyiz. Sonuçta çalışan bizim firma içi müşterimiz ne kadar memnun edersek o kadar  verim alırız.

4.      SEIKETSU (Standartlaşma) :Amacımız yaptıklarımızın sürekli olması için bir standart oluşturulmasıdır. Standartlaştırmayı ise dört adımda yapmalıyız;

a)      Planla

b)      Kaynağı oluştur

c)      Uygula

d)     Denetle

5.      SHITSUKE (Eğitim ve Disiplin): Eğitim ve disiplin sayesinde ise standartlaştırdığımız ve şuana kadar yaptığımız aşamaları işletmeye tam anlamıyla yaşatmayı amaçlarız. Ama aslında en zor kısım bu kısımdır çünkü eğer çalışanlar eski sistemden kopamıyorlarsa bu oldukça zordur. Onun için dolaylı yollardan benimsetmeye çalışmalıyız.

5 S in faydalarına gelirsek eğer;

a)      Çalışan Güvenliği artar.

b)      Çevrim zamanını azalır.

c)      Hazırlık zamanı azalır

d)     Çalışan morali yükselir.

e)      Problem daha kolay tanımlanır.

f)       Ürün ve proses kalitesi artar.

5s_after_1-150x150 5s_during_1-150x150 5s_before_1-150x150

Kaynaklar

http://muhhuseyinozdil.wordpress.com/2008/10/26/5s-nedir/

http://www.lmsi.ca/5s.htm